Tech Ed Day 3

 

No niin aika koettaa tehdä yhteenvetoa jälleen edellisestä päivästä. Tässä vähän poiketen normaalista kaavasta, on hyvä todeta että eilen oli Country Drink ilta eli tavattiin näin suomalaisten kesken ja luonnollisesti ei vielä ole ihan normaalissa rytmissä ajatuksen kulku 😉

Elikkäs kolmas päivä TechEdissä alkoi jälleen perinteisellä aamuvaelluksella tapahtumapaikalle hotellin aamubuffetin kautta. Päivän ensimmäinen sessioni käsitteli Windows Azurea. Lyhyesti Windows Azure on cloudissa oleva palvelu. Cloud (ehkä varovaisesti "Pilvenä" suomennettu termi) on Microsoftin seuraavan sukupolven näkemys käyttöjärjestelmästä, joka toimii keskitetysti Data Centterissä. Tämän tarkoituksena on päästä eroon organisaatioiden omista tietokeskuksista ja lähes tutuista IT ongelmista, jotka johtuvat laitteiston ja intraverkon toimimattomuudesta. Tämän hetken perusperiaatteena Microsoftilla on, että ainostaan yksi "pääpilvi", organisaatiot eivät voi pystyttää omia pilviverkkoja. Tämä on luonnollisesti suuri fundamentaalinen kysymys, jota tosin on aikaa käsitellä ennen kuin Windows Azure on loppukäyttäjä kunnossa. Tekniseltä kannalta Azure hyödyntää .NET ohjelmointi ympäristöä, eli ei  tarvitse alkaa jotain täysin uutta opettelemaan Azuren kehitystä varten.

Sessiossa käytiin läpi sitä, miten kehittäjien olisi hyvä alkaa ajattelemaan cloudin kannalta. Mielenkiintoiseksi esityksen teki live demo , jossa luennoitsija (David Aiken) teki oman pienen ohjelman ja asensi sen cloudiin. Itse en uskonut tämän tekniikan olevan näin valmiissa tilassa, mutta hyvin se ruudulla toimi huomioiden pienet ongelmat. Tässä muutamia avain asioita liittyen Windows Azureen ohjelmistosuunnittelun osalta: skaalautuvuus pitää muistaa huomioida Azuressa, ohjelmakoodin on toimittava "medium trustilla" ymmärrettävistä syistä 😉 , tiedon säilytys ei tapahdu relaatioiden kautta (ei relaatiotietokantaa!), jono-ajattelu, tilaton ja "once you put it on, it stays on" ajattelu.

Itseäni suuresti kiinnostaa tämä aihe, sillä töissä on tullut nähtyä ja erityisesti kuultua ne ongelmat mitä tulee vastaan kun client-pohjaisesti toteutetaan verkotettua toiminnallisuutta. Muutamissa sessiossa Azuresta on puhuttu seuraavan vuosikymmenen tekniikkana ja uskoisin, että tämä voisi olla realistista. Tietysti kaikkea ei voida siirtää tähän, mutta ajatuksena ainakin on hyvä ja kenties ympäristö ystävällinen ratkaisu.

Windows Workflow Foundation 4.0

Windows Azuren jälkeen suunnistin kuulemaan tarkemmin aiheesta nimeltä Windows Workflow foundation 4.0. Heti alussa tuli huomattua, että jokainen paikka oli kyseisellä luennolla täynnä 5 minuuttia ennen luennon alkua. Eli kyseessä oli hyvin mielenkiintoinen esitys. Yleisömenestykseen varmasti vaikutti tiistai aamun lyhyt esittely tästä aiheesta. Työnkulku on lyhykäisyydessään asioiden suorittamista tietyssä järjestyksessä. WF 4.0 tuo aiempiin työnkulkuihin uutena ainakin työnkulku tyypin nimeltä FlowChart. Tämän on tarkoitus asettua "Sequentia" ja "State Machine" tyyppisten työnkulkujen välimaastoon. Merkittävänä asiana esille tuli XAML. WF 4.0 työnkulkujen suunnittelussa tullaan käyttämään vakiona XAML kuvausta. Tämän johdosta perinteinen "code behind" tiedosto häviää käytöstä ja ohjelmakoodi & kuvaus kirjoitetaan samaan tiedostoon.

Minulle tämä sessio antoi jälleen lisää tekemistä eli XAMLin opettelua vapa-ajalle. Jonkin verran on tullut aihetta katsottua, mutta ennen tätä tapahtumaa se on ollut ainoastaan linjalla "okei olemassa on muttei tarvetta". Session johdosta tuli ilmeisen selväksi alkaa opettelemaan pikkuhiljaa tätä kuvauskieltä sellaiselle tasolle, ettei tarvitse välttämätä aina pyrkiä kaikkea toteuttamaan C# kielellä.

Open XML SDK V2

Osaltani illan toiseksi viimeisessä sessiossa kävin kuuntelemassa Office open xml tiedostojen käsittelyyn suunnattua kehityspakettia nimeltä Open XML SDK V2 (toivottavasti meni nimi oikein). Lyhyesti kyseesssä on siis Microsoftin Office 2007 mukana julkaistujen tiedostomuotojen käsittelyyn suunnattujen ohjelmakirjastojen esittelyä. Sessiossa käytiin läpi useita erilaisia tilanteita joissa luotiin, yhdisteltiin ja muokattiin esimerkiksi .docx tai .xslx tiedostoja erilaisilla pienillä ohjelmilla. Hienoimmat esitellyt temput liittyivät omalta kannaltani SharePointtiin, jossa luotiin koodin pätkä asiakirjojen merkintöjen puhdistamiseen. Ei kiusallisia kommentteja, korjausmerkintöjä yms tietoa asiakirjakirjastossa.

C# 3.0:n uudet ominaisuudet

Päivän viimeisessä sessiossa osallistuin luentoon, jossa käytiin läpi c# ohjelmointikielen kolmannen version ominaisuuksia. Aluksi "otsikko tasolla" luulin, että täällä ei ole mitään kovin järkyttävää uutta sillä 3.0 versio on jo jonkin aikaa ollut ulkona (noin vuoden). Pakko myöntää, että tiedän loppuunsa vähän itse työkalukielestä, jolla päivittäin teen töitä. Ainakin tämän session aikana tuli huomattua, että pitää aiheeseen tutustua huomattavasti syvällisemmin.

C# Session jälkeen lähdimme Student Partner porukan (ja muutamien Microsoftin anonyymien edustajien kanssa 😉 kaupungille pyörähtämään.  Suhteellisen mielenkiintoinen kaupunki tämä Barcelona, hieman eri luokassa kuin Suomen kaupungit ymmärrettävästi. Lyhyen kaupunkikierroksen jälkeen siirryimme viettämään Suomi-iltaa La Luna -nimiseen ravintolaan. Illan aikana tuli hyvin jututettua alan ihmisiä eri yrityksistä, mikä oli hienoa (varsinkin näillä aamuilla kun ei paljoa tiedä alan muista yrityksistä). La Lunasta tiet kävivät eri puolille  kaupunkia.

Advertisements

About Sakarih

I am SharePoint developer/architect from Finland and my blogposts are all about SharePoint 2007/2010/2013 stuff. There might be also something else posted.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s